De tarte tatin kreeg als garnituur een frisse salade met munt. Er waren ook twee verschillende hoofdgerechten. Scampi's werden in een aarden ovenpot opgediend met aangenaam pikante rode Thaise kerrie, zoete aardappel en aubergine en het parfum van citroengras en limoen. Als begeleiding was er jasmijnrijst. Aan de overkant verscheen het succulente vlees van eersteklas rib-eye, bereid op de grill, met saus van rode wijn en sjalotten. Het vlees werd begeleid door mesclun (mengeling van salade) en handgesneden frieten.
Toi et Moi heeft een wereldse wijnkaart met veel drinkplezier onder 30 euro. Wij kozen een Alex Vinero de Calidad, Corella als intense en evenwichtige crianza uit Navarra, gemaakt van tempranillodruiven. Deze rode was zijn prijs meer dan waard. Een massieve brownie me chocolade en cashewnoot en mangosorbet sloot de avond af.


Chef-kok Sven Ghys vertrekt vanuit zijn klassieke opleiding en kokkerelt op zijn manier, met verse producten. Ijs en koekjes worden in huis bereid. Sven en zijn vrouw, Wendy Smekens, ontvangen maximum 28 gasten. Toi et Moi heeft charme en is een plek om genietend te onthaasten. Praktisch om te weten is dat de St.-Michielsparking vlakbij is.

TOI ET MOI, GENT
Een beetje anders
By Door Pieter van Doveren

Op de plaats waar voorheen restaurant Koningshuis was, bevindt zich alweer ruim twee jaar Toi et Moi.

Het tweemansbedrijfje vaart een eigen koers en wist zonder lawaai een eigen clientèle op te bouwen. Hier geen trendy inrichting zoals men overal ziet, maar wel drie in elkaar overlopende vertrekken met chocolade-kleurige muren en plafonds met gouden randjes. Romantische luchters, een kachel voor de schouw, bruine stoelen en zwarte zitbanken op een versleten plankenvloer zorgen voor een warme, nostalgisch getinte sfeer.
Toi Et Moi heeft geen voorspelbare gerechten op de spijskaart maar presenteert bereidingen die men nergens anders treft. Zelfs de muziekkeuze is persoonlijk.

Wij kwamen's avonds, passeerden in de gang de piano en betraden de eetzaal, waar wij werden onthaald door de bescheiden vrouw des huizes. De kitscherige smuk uit de tijd van het koningshuis, zoals de talrijke lijstjes met afbeeldingen van de koninklijke familie, is verwijderd. Als weinig spannend welkomsthapje verscheen mozzarella met witloof, pijnpitten en pesto.

Wij kozen twee verschillende voorgerechten: laagjestaart van bleu gebakken geelvintonijn met komkommersalade, tomaat en koriander en vinaigrette met pruimpitolie en een smakelijke tarte tatin van licht bladerdeeg me gekookte en in honing gewentelde rode biet en luchtig geklopte verse geitenkaas.

Restaurant review

On the map

toi et moi

this recipe

31 st-Michielsstraat 9000 Gent

Yellowfin tuna baked with bleu cheese. Salad of cumcumber, tomato,fresh coriander and plum oil vinaigrette

Also from Sven Ghys :Strawberries served with a vanilla cream perfumed with plum oil

related recipe

Filet of marinated sea mullet. Salad of green beans, pears and pine nuts on a plum oil dressing
(La Mirabelle / Hambourg)